Павлина Филипова

t5_464970

Павлина Филипова е родена на 20 декември 1975г. в Берковица. Българката дебютира в Световната купа през далечната 1997г.. Първият старт на Павлина е спринта в Оберхоф, където се класира на 44-а позиция.

Постига невероятен успех още през втората година в големия елит. В спринта през 1998г. в Антхолц Антерселва, Павлина заема престижната шеста позиция.

Малко по-късно през същата година, Павлина постига най-големият успех в кариерата си. На игрите в Нагано, където Катя Дафовска печели златен медал, Филипова се класира на 4-а позиция само на 0.2 секунди от третото място.

През 1999г. Павлина Филипова регистрира и единствения си подиум в стартовете от Световната купа по биатлон. В индивидуалното на 15км. в Брезно Осърбле, българката се класира на трета позиция след Уши Дизел и Светлана Ишмуратова.

На Световното първенство в Поклюка през 2001г., Павлина Филипова отново постига невероятен успех и се класира на четвърта позиция в масовият старт на 12.5км. Българката поваля всички двадесет мишени на стрелбището и за малко остава извън челната тройка.

Павлина има и много успехи с българската щафета. Най-големият от тях е четвъртото място на олимпийските игри през 2002г. в Солт Лейк Сити, където само 6.1 секунди разделят нашите момичета от бронзовото отличие.

Филипова има и редица призови класирания в десетката на състезания от Световната купа. В актива й са записани четири 6-ти, едно 7-о и две 8-и позиции.
Най-добрият резултат в крайното класира за Световната купа на Палина е 15-то място през сезон 1999/2000.

Българката има и медали от Европейски първенства и национални състезания.Павлина Филипова слага край на кариерата си след Световното първенство в Пьонг-Чанг през 2009г.

Днес българката се занимава с трениране на деца. Една от нейните ученички е талантливата Десислава Стоянова, която в момента се състезава в Световната купа.

Павлина Филипова ще остане в историята и в българските сърца като една от най-добрите български биатлонистки за всички времена! Благодарим ти, Павлина!

Източник: линк