Берковска духова музика

IMG_8360

През 1902 година ентусиазирани млади интелектуалци от град Берковица решават да сформират духов оркестър. Закупуват инструменти от Виена и започват да репетират и обогатяват репертоара си. С течение на времето Духовият оркестър е с различен статут – Градски, Военен, Общински. Неговата дейност е включвала увеселения, концерти, митинги, свирене на открито и в концертна зала. От 1970 год. оркестърът е към Народното Читалище „Иван Вазов“, гр.Берковица с численост между 25 – 30 оркестранти, с богат репертоар от увертюри, маршове, валсове, полки, мазурки, обработка на класическа музика. 

Времето налага Духовия оркестър да претърпи промени и от 1995 год. се оформя Берковската Духова Музика с ръководител Красимир Цветков – композитор, аранжор, тромпетист и диригент. Репертоарът включва автентичен и обработен фолклор, маршове и др. Берковската Духова Музика е популярна и търсена в България, за нея са заснети 3 документални филма от БНТ.

Оркестъра участва редовно в национални празненства – новогодишни предавания, концерти под патронажа на Президента на Република България , фолклорни телевизионни предавания. Чест гост е в „Шоуто на Слави“ и сутрешен блок на BTV.

Берковската Духова Музика е основен участник в хитовата песен на Лили Иванова „Ветрове“, в постановката „Лазарица“ от Йордан Радичков.

Във финала на „Мюзик айдъл“ – 1 съпровожда победителката Невена Цонева. Печели наградата за най-добро изпълнение на хоро в България на Международния фестивал в чест на най известния композитор на народна музика за духови оркестри – Дико Илиев.

Берковската Духова Музика има успешни изяви в I и II международен фестивал на духовите оркестри гр. Верия – Гърция в съвместни концерти с оркестрите на Горан Брегович и Бобан Маркович, както и с най – добрите оркестри от САЩ, Франция, Индия, Сърбия, Турция, Македония, Румъния.

Берковската Духова Музика има издадени три самостоятелни албума с хора, ръченици и народна музика от всички региони на България. Има съвместна концертна деjност с едни от най – популярните изпълнители на поп, поп – фолк и народната музиката.

Източник – Берковска духова музика – официален сайт