Къща-музей „Иван Вазов“, гр. Берковица

004560231920

„Животът ми в Берковица съвпада с един от най-плодовитите периоди в моето творчество”.
Така патриархът Вазов определя престоя си в малкия подбалкански градец, където живее и работи от м. март 1879 г. до 18 септември 1880 г. като председател на окръжен съд.

 

В Берковица Вазов създава едни от най-хубавите си творби: повестта „Митрофан и Дормидолски”, поемата „Грамада”, „Зихра”, „Моята съседка Гмитра”, разказът „Белимелецът”, стихотворенията „На Ком”, „На детето”, „Малини”. По повод стихотворението „Малини” през 1964 г. под ръководството на арх. Стоимиров в Берковица е направен първият в света паметник посветен на малината – чешмата „Малинарка”, изработена от розов берковски мрамор.
„Случайният гостенин” оставя трайни следи в живота на берковското общество тогава и до днес. Завещал ни е своя дух и Берковица му се отблагодарява, запазвайки Ипеклийската къща, в която е живял и превърната в музей на 21.07.1957 г. Тя представлява интерес не само с вложената в нея архитектурно-строителна традиция, но и с това, че в нея се съхраняват оригинални Вазови творби.
С ПМ № 1410 / 1940 г. къщата е обявена за национален паметник. Тя е строена от български майстори. Правят впечатление нейната украса и наредба. Приземният етаж е бил стопански, а до горния етаж, пригоден за живеене, се стига с вътрешно стълбище.
Дясното крило е било мъжко (Вазовата стая) – просторна стая, осветена с много прозорци, камина, резбован таван и алафранги по стените. В дъното на тази стая има запазено като помещение турска баня.
Лявото крило е било женско. В него е живял един от членовете на Берковския съд Иван Стоянов, който е прототип на Дормидолски в повестта „Митрофан и Дормидолски”. Потонът в тази стая е във вид на „рибена кост”, а в залата с преводната литература посетителите ще видят един впечатляващ със своята изработка резбован таван, дело на тревненски майстори.
Къща-музей „Иван Вазов” Берковица носи атмосферата на Възрожденската епоха със своя неповторим колорит. Всяка година къщата се посещава от хиляди наши и чужди туристи, дошле да изкажат своето уважение и почит към безсмъртното творчество на Иван Вазов.
Ипеклийската къща, в която е живял Иван Вазов в Берковица се намира почти в центъра на града на ул. „Поручик Грозданов” № 11.

Работно време:
– от понеделник до петък:
8.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.
– събота и неделя
9.00 – 12.00 ч. и 14.00 – 17.00 ч.

Уредник: Лена Чантарска
Тел. за контакти: 0953 / 88-046 и GSM: 0878 103966

Източник текст: линк

Източник снимки: линк

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s