ЗА ЕТИМОЛОГИЯТА НА ДУМАТА „ЦИГАНИ” И ЦИГАНСКИТЕ ПРИКАЗКИ

Хубаво е да се знае, че наименованието „цигани” за една от най-многобройните етнически групи в България няма внушавания ни от политиците оскърбителен елемент. Цигани от санскрит означава си Ганг, хора от поречието на р. Ганг, което етимологично доказва, че са етническа общност, вероятно произлизаща от северозападните части на Индийския полуостров и е събирателно название на няколко близки етнически групи, които нямат държава, и което днес живеят в целия свят и най-вече в Европа. Общият им брой се оценява между 5 и 10 милиона души. Някога номади, сега са в по-голямата си част уседнали. Те имат своя забавен фолклор, който си струва да се познава.

ЦИГАНИНЪТ И ДЯВОЛЪТ 

Циганска приказка

Живял една време беден циганин. Той бил безподобен крадец. Една вечер, точно в полунощ, тръгнал към къщата на един селянин да краде двата му чудесни коня. По пътя случайно срещнал дявола.

– Къде си тръгнал? – попитал го дяволът.

– Отивам у един селянин да му крада конете.

– И как ще ги откраднеш?

– Ще скоча в градината, ще се огледам и ако няма никой, ще вляза в яхъра. Ще отвържа двата коня, ще се метна на единия и дим да ме няма. А ти къде отиваш?

– И аз отивам при същия селянин да го уморя.

– И как ще го сториш?

– Ще се превърна на муха, ще се вмъкна в носа му през ноздрата и ще го накарам да киха, докато не умре. Ако се намери обаче кой да му каже „Наздраве!”, планът ми няма да сполучи.

Циганинът застанал до прозореца и изчакал дяволът да се вмъкне в ноздрата на селянина. Всеки път, когато спящият кихал, той повтарял „Наздраве!”.

Това продължило цяла нощ. Дяволът не успял да изпълни пъкления си план и при изгрев слънце си тръгнал. Тогава циганинът влязъл в къщата при селянина и го поздравил:

– Добро утро, стопанино.

– Добро утро. Какво искаш? – попитал селянинът.

– Искам да ме изслушаш.

– Слушам те.

– Да си призная, дошъл бях да ти крада конете.

Селянинът се намръщил.

– Остави ме да довърша. По пътя насам срещнах дявола. Той ме попита къде съм се упътил. Отвърнах, че съм тръгнал да ти крада конете. После му зададох същия въпрос. Той каза, че идва да те умори – първо теб, после жена ти и децата ти. Попитах го как смята да го направи. Той рече, че ще пропълзи в носа ти и ще те кара да кихаш, докато не умреш, понеже няма да има кой да ти каже „Наздраве!”. Но аз бях наблизо, затова днес си още жив и здрав, и не само ти, ами и жената, и децата ти.

– Истината ли казваш? – попитал селянинът.

– Истината – отвърнал циганинът.

Тогава селянинът отишъл в яхъра, отвързал конете, дал ги на циганина и му рекъл:

– Ти ни спаси живота. Нека конете бъдат твои и бъди щастлив.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s