КАРАКАЧАНИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРИКАЗКИ

 

 

Каракачаните са етническа общност, живееща в Гърция, Македония и България. Антропологичните изследвания ги определят като едно от най-старите населения на Европа и на Балканския полуостров.  Говорят стар гръцки език, езикът на Омир, но са източноправославни християни.

Различни са версиите и легендите за техния произход. Факт е обаче, че тяхното прозвище идва от турски и означава „черен беглец”, каквито са били стадата им и тежките им носии, с които са обикаляли Балкана от ранна пролет до късна есен. В миналото каракачаните са били номади, които са се препитавали с отглеждането на овце, добив и продажба на мляко, месо и вълна. Отличавали са се със свои бит и култура, които нямат аналог.

Днес в България има над 2500 души каракачани. Живеят и работят като български граждани, но това, което са съхранили ненакърнено от времето и обстоятелствата, са силата на духа, вярата в Бога и строгите морални ценности, които определят отношението им към живота и света.

Голям интерес представляват приказките на каракачаните, защото те са приказки притчи, приказки митове, които обясняват произхода на света, взаимоотношенията между хората, обясняват живота.

Каракачаните почитат йерархията, затова мъжът, като глава на семейството, е надарен с воля и сила, която не бива да се престъпва. Той, мъжът, е даден от Бога и като такъв трябва да бъде почитан и уважаван. Той от своя страна е натоварен с всичката отговорност на това да бъде достоен, силен и мъдър.

До днес няма записана каракачанска приказка. Театралното студио – фолклор на етносите към Първо основно училище обаче записа такава една приказка, която обяснява кога и откъде идва това налагане на мъжа в семейните и обществени отношения, разсмива и дава възможност размисъл…

Ива Василева

От Ива Василева Публикувано в Етноси

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s