‘ЛЮБИТЕЛСКАЯ“ И ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ

Гурбетчииството е било и ще бъде , има го навсякъде по света . Не подминало и нашата Берковица . Например моята фамилия : дядо ми Мирко Прангажията работил в Германия през 1938-41 г. Баща ми , работил в Чехия 1947-49 г. Аз в Коми от 1976 до /срам ме е да кажа колко/, забравих , че съм отбелязал в профила – 15 г. Скоро синът ми се върна от Италия … Та ми е познато гурбетчйството , но на вас ще ви разкажа една наглед весела история, но на нас ни се плачеше…
Беше 1978 г. в пасьолък Благоево – Коми АССР есента . Група берковски работници бяхме решили да си ходим в отпуск . Бяхме се организирали и разпределили кой , какво ще върши за пътуването . Нямаше още аеролиния. Ние за да не ни омешат с “блядове“ се бяхме събрали 8 човека за две купета. Купихме билетите десетина дена напред , храна , храна и пак храна купихме за пет дена път – осем човека са това . С пиенето беше трудно , но Гаро с пожарната кола , Гяволо с един ЗИЛ обиколиха селата и купиха една касетка “Андроповка“- водка и два кашона “Прибережное“- червено вино . Ще кажете много е . Да , но вие не знаете кои са пасажерите … Сега ще ги изброя , между другото ще кажа кой , какво работеше : Гаро /Гаврил/ , Ицо Грънчаро – пожарникари , Киро Класоко и Григори Джунката – дървосекачи . Едното купе , другото : Киро Гяволо – механик РМЦ , Митко Черешката , Васко Совата , Киро Рако – дървосекачи . Вече ви е ясно , това пиене е по силите на нашите момчета. Трябва да са във форма – идват си за празника на Балкана .
Пътуването до Москва беше приятно и весело . Нашите герои се напиха два пъти , провоничките три … По едно време Ицо вика :
– Ей , оно свършило пиячката бе !?…
Дамите дадоха една “Пшеничная“ срещу 50 рубли и ни биха шута . Това го дават за пахмелка / против махнорлък /.
– Не се плашете , пари има , руснак за червонец /25р./ Ленин от мавзолея ще ни донесе… Пиене за до Берковица /две денонощия/ ще намерим … – успокоява групата Горо .
Така …Вече сме в Москва . Намерихме таксита и ни закараха на Киевската гара, от тук тръгва влака за София . Сега вече имаме 8 часа на разположение . Тръгнахме из магазините , кой ще търси кукли , друг панделки , златни пръстени, авто-части и т.н. Гаро , Ицо и Совата получиха бойна задача да намерат пиене … А бяха времената на “руския сух режим“ . Да намериш алкохол на пазарни цени беше геройство . Обиколиха юнаците 5-6 магазина , освен кефир и квас друго не видяха . Отчаяни , с псувни и клетви пред тях се появи голям “Винмагазин“ . Гаро се прекръсти и влязоха . Гледат рафтовете празни – само минерална вода и лимонада “Боратино“. Но в ъгъла видяха 500 грамови кафиви бутилки , радост… грузински или арменки коняк ?!
Отиват при магазинерката и Гаро пита за коняк , а тя му се усмихва и му казва , че и на нея й се пие коняк , но няма от месеци …
– Толька “Любительская“ есть …
Гаро се почеша по главата , па се потупа по гърдите : /като онзи в банята/
-Ние сме професионалисти !!! България – Берковица !… Професионалисти …
Знаете ли какво стана ? Каката излезе от щанда , хвана Гаро подръка и влязоха в една стая до вратата . Леко смущение , но след малко Гаро се появи и вика :
– Вие одете на гарата , я ше треба да останем , и намига многозначително , работата е сигурна – водката е “Столична“ …
Всички са на перона , влака отдавна е композиран , а Гаро го няма . Проводничките ни подканиха да се качваме , остават двадесетина минути . По едно време един мотокар спря пред вагона . От него слизат Гаро и блядката. Свалиха три кашончета и ги качиха във вагона .
Рускината от перона вика :
– Ребята професионалисти ! Добрава пути !

 

Автор: Георги Генов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s