Бай Милан Революцията

images (1)Човек–епоха, чешит, луда глава, божие зърно, закъснял богомил, възрожденец, историк, писател-краевед, издател, общественик – това са само част от определенията за славния юбиляр, родом от Махале чифлик Селями, прекръстено после на Янчов чифлик, а днес с. Ягодово, Берковско. От Лом до Ком обаче всички го знаят като Революцията. С бойкия си прякор Милан се сдобива още на младини, в годините на колективизацията, когато на него, като на виден сладкодумник и речеват събеседник, се пада задачата да агитира стопаните от берковска околия  да влизат в ТКЗС. В с. Бързия, на чашка мастика с лимонада, бяла като прясно млекце, се заформил разговор за ТКЗС-то. Ама нали бързийчани без „поливка” нищо не вършат, разяснява днес бай Милан, та му се наложило да се жертва: хайде една мастика за кравите, хайде още една – за овцете, па после хайде и една за…Революцията! Харесало им, та се повторили още няколко пъти за революцията. И оттам-Революцията, Революцията…..

По-късно бай Милан изгражда читалища, училища, предприятия, има огромен принос за развитието на културната и музейната дейност. Благодарение на неговото застъпничество, което му струвало порицание и изключване през 1970 година от партията-майка БКП, са съхранени старите възрожденски къщи в центъра на Берковица. Те били нарочени за събаряне от грандоманията на соца, която повелявала да бъдат замени с поредния безличен и безформен бетон. Още преди повече от четвърт век Революцията измисля създаването на туристически продукт, атракция, наречена от него Вселенарий. Подобна идея с голям успех е реализирана едва преди 5-6 години в Англия, под името Лондонското око. Вселенарият според Революцията е място, където човек може да получи информация за всяко кътче на земното кълбо, в космоса и океаните. Предвиждало се да има планетариум, космическа обсерватория, диорами и панорами, информационен център. Борис Димовски щял да прави стенописа, използвайки мотиви и герои от Радичковото творчество. Преди 20 години обаче тогавашният кмет спира строежа, а после недовършеният Вселенарий е продаден.

Животът на Революцията е описан в книга със 700 биографични страници за него от писателката Цецка Бончева, родом от Гаганица, Берковско. В рамките на „Радичковите дни”, които се честваха с различни прояви от 21 до 24 октомври, книгата беше представена премиерно в Централния военен клуб в столицата. Биографията излиза с финансовата подкрепа на община Берковица, земляци на бай Милан и народният представител на Монтана доц. Борислав Великов, който беше патрон на юбилейното честване. Тази чест му бе оказаха като спомоществовател и едновременно с това председател на Сдружение „Приятелите на Радичков”. Както знаете, Милан Революцията е съученик и близък приятел на Радичков.

Не познаваш ли Революцията, не знаеш нищо за българския Северозапад и за най-истинските българи. Милан Революцията вечно ще бъде на крачка преди времето, преди себеподобните си. Ще измисля, ще изучава, ще твори, ще се рови из заспалите съвести, казват многобройните му живи приятели. 33-ма от тях са описани накратко в биографичната му книга. Между тях има двама академици, шестима професори, един доцент, кметове, духовници. Предговорът е лично от Видинският митрополит Дометиан.

Революцията продължава, обещава юбилярът. Днес, с неизменната си ремсистка подстрижка, усмивка и фотоапарат, пъргав като юноша, Революцията продължава вече 60 години да събира исторически факти и да приобщава хора, да работи за опазване на паметници на културата, на църкви и манастири, на природата в чудния Северозапад. От 15 години той е председател на Берковско родолюбиво общество и издава вестник „Северозападен балкан”, много тематични брошури и книжки по повод годишнини и събития.

По повод библейския му юбилей, инициативен комитет от област Монтана, начело с народните представители, са пратили предложение до правителството за награждаването на Революцията с орден „Стара планина” или огърлие „Кирил и Методий” за принос в културата и духовността. На рождения му ден кметът на Берковица Милчо Доцов му връчи „Годишна награда на Берковица за 2008 г”

Източник:

Иван Димитров

линк

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s