Една Дарителка – баба Санда

Баба Санда е родена през 1864 година в Берковица . Изучила четирите отделения на “ школото “ още в турско , което и сега съществува в двора на църквата Св . Николай . Обичала да чете Йовков и Вазов . А Васил Левски баба ми /прабаба/ боготворяла . Портрета му стоял в иконостаса , наред с иконите на Светците и той приемал нейните поклони . 

Разказвам за баба Санда , защото я свързват с една благотворителна постъпка. Ще разкажа как е било сложено началото на построяването на Студенския дом в м. “ Ащиклар “ над Берковица . 
Петнайсетина декара от това място , заедно с 60 декара ниви и ливади до Муховското , били на баба Санда . Комисията , която оглеждала къде да се построи Студентския дом, насочвана от от лесничей Маринов се спрели на тези декари до разсадника и рибарниците . Извикали баба Санда в Общината , за да даде съгласието си за продажбата . Тя схванала голямото значение на това начинание и приела продажбата .

Разчула се тази новина из града и се започнала борба от съседите по имоти да не се строи този дом . Особено против били дядо Тимчо , Докя Тишкарски , Георги Цветков- Македонеца …

Въпреки всички недоволни баба Санда била непреклонна . Тя упорито искала да прилича на Йовковия герой Сали Яшар – да остави нещо на този свят , за да я споменават с добро . Отишла при кмета Димитър Коларов и му казала :
– Пиши на студентите да дойдат , че баба им Санда не ще пари за имота !
Харизвам им го за спомен ! Да дойдат децата , да им дам документ .
И децата дошли . Получили натурален акт за 180 000 лева , цял капитал . И други харизвали…от цяла България…и Цар Борис .


И Студентския дом бил построен…
Спомних си за една дарителка – баба Санда вдовицата / АЛЕКСАНДРА ГОЦОВА БЕГОВСКА /


Автор: Георги Генов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s