Генерал Първан Първанов

1228815608_portret-copy2

Роден в гр. Берковица през 1867 г. Син е на видния берковски гражданин Михаил Първанов, който след освобождението на България е член на Учредителното събрание на Първото Велико Народно събрание.

Гимназиалното си образование Първан Първанов получава в реномираната по онова време гимназия в гр. Лом. След завършването и е приет във Военното училище в гр. София. Випускът му е произведен в първи офицерски чин през 1887 г., от току-що избрания на Българския престол Княз Фердинанд. Вече като офицер е изпратен в Русия, в Санкт Петербург, където завършва и Генерал-щабна академия. Както всички българи от онези поколения и той е завладян от изконната мечта за освобожсаването на останалите под робство сънародници и за обединяване на целокупното Отечество. Участва във всички войни, водени в името на тази голяма цел.

Още съвсем млад, взема участие в Сръбско-българската война (Ноември 1885 г.). През Балканската война (1912-1913 г.) е в редовете на Българските войскови части, водели славните боеве по линията на река Караагач (Люле бургас и Бунар хисар) и изтласкали устремно Турската армия до Чаталджанската линия (на 43 км. от Цариград), което принуждава турското правителство да поиска примирие (20 Ноември, 1912г.). Наскоро след това обаче, в Турция е извършен преврат, новото правителство денонсира сключеното примирие и ожесточените боеве при Чаталджа се подновяват. По време на тези сражения той е много тежко ранен.

През Първата световна война, като полковник, е командир на най-елитния полк на армията 4-ти артилерийски на името на Негово величество полк. С полка си взема участие в най-решителните боеве, водени от Българската армия: превземането на Тутракан(1916 г.) и освобождаването на Южна Добруджа, военните действия срещу войските на Антантата (френски, английски, италиански, руски и сръбски) на Южния фронт (в Сърбия), в това число и трикратните решаващи големи сражения на Завоя на река Черна през ноември 1916 г., май 1917 г. и септември 1918 г.

Въпреки славните победи на своята Армия България е принудена да излезе от войната (Солунско примирие от 29.IX.1918 г.) Първан Първанов е в числото на българските висши офицери, взети от Антантата за заложници, като гранция че aрмията няма да поднови военните действия. След окончателното приключване на световната война по силата на несправедливия Ньойски договор(Ноември 1919 г.) числеността на българските въоръжени сили е драстично намалена. Първан Първанов излиза в запас с чин генерал-майор. Активно се включва в дейността на Съюза на запасните офицери, призван да поддържа духа и боеспособността на нацията. Първан Първанов е кавалер на множество ордени за храброст и заслуги, проявени по време на войните. Носител е и на френски орден за човеколюбие, присъден му за доблестно отношение към Противника и за хуманно поведение към военнопленниците.

Към проблемите на своя роден град и на своите съграждани Първан Първанов винаги е бил отзивчив и съпричастен, като е способствал за решаването им, ползвайки се от близкото си познанство с видни държавни дейци и от добрите си лични отношения с Н.В. Цар Борис ІІІ. С неговата намеса е възстановена педагогическата гимназия в града сформиран е гарнизонът (което при тогавашните условия е имало съществено значение за поминъка и за културния облик на града), построено и открито е Климатичното училище в Ашиклар. Помагал е и за решаването на лични проблеми на свои съграждани.

Първан Първанов умира през 1949 г. на 82-годишна възраст и е погребан в гробищния парк на град Берковица.

Източник на статията – Wikipedia
Източник на снимките: http://generalshousehotel.com/index….tegory=history

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s